Menü Bezárás

Tübingeni fiatalok tanúságtétele Dombóváron

A hallgatás leplének szétszakítása -Tübingeni fiatalok tanúságtétele Dombóváron

 

“Bárki el tudja képzelni itthon, hogy például Szálasi, Endre László, Baky és a többi háborús bűnös leszármazottai eljönnek és bocsánatot kérjenek nagyapáik bűneiért?” (Kardos Péter főrabbi, holokauszt túlélő)

 

Ők megtették! A németországi Tübingenből érkezett 11 fiatal, hogy tanúságot tegyenek és megkövessék azokat, akiket nagyszüleik a fasiszta uralom alatt megkínoztak,megöltek.

A budapesti szemináriumot követően  Dombóváron megtekintették a volt zsinagóga épületét és az emlékműveket, majd  a Szent Imre közösségi házban bizonyságot, tanúságot tettek.  Őszinte és mély tanúságukból megtudhattuk, hogy a bűnelkövetők  és az áldozatok másod -harmad generációja is tele van lelki sérüléssel. A lelki gyógyulásra csak a hallgatás leplének szétszakítása a gyógyír. Az elhallgatással, az őszinte bocsánatkérés nélküli élettel egyre jobban mélyülnek a sebek. Ők ezzel az üzenettel járják a világot, keresztényként, a Menetelés az életért mozgalom tagjaiként segítik a lelki gyógyulást.

A szeminárium után megtekintettük a Takács Mária dombóvári helytörténésszel készült interjúfilmet a dombóvári zsidóság történetéről, szenvedéséről, emlékeiről.

A német fiatalok Dombóvárról Bonyhádra, az evangélikus ifjúsági táborba, majd másnap a pécsi zsidó hitközséghez, a zsinagógához utaztak.

Remény él a szívünkben, hogy Kardos Péter főrabbi kérdésére igennel tudunk válaszolni, akár Dombóváron is!