Menü Bezárás

Menetelés az Életért

Marsch des Lebens, March of Life avagy Menetelés az életért. Ezzel a címmel rendeznek évről-évre Holocaust (jiddisül: Jahrzeit, héberül: Yom HaSoa) emlékező, bűnbánó alkalmakat világszerte a tübingeni keresztény közösség szervezésében.

2019.május 4-5-én Bécsben került megrendezésre ez az esemény. A II. Jeruzsálemi  Gyűlés / Zsinat Felé nemzetközi mozgalom / TJC II/ magyarországi szervezete  is meghívást kapott ,amelynek a dombóvári Salom Jeruzsálem Imacsoportban is vannak tagjai. Imacsoportunkból ketten vettünk részt a megemlékezésen, 5-én.

A bécsi volt Aspangbahnhofnál  kezdtük a nap programját. Ez az a hely, ahol elkezdődött az osztrák, bécsi zsidók kálváriája, ez a pályaudvar volt kijelölve, ahol bevagonírozták a megsemmisítő -, munkatáborokba küldött izraelitákat. Megemlékezések, a szomorú történelem felidézése, bűnbánó vallomások hangzottak el az elkövetők unokái részéről a nemzetközi hallgatóság előtt. Megdöbbentő volt az egyik fiatal bűnvallomása, amely arról szólt, hogy a nagyapja haláláig nem bánta meg a tetteit, mindvégig fasiszta maradt. Az elmondottak után az arcok sokasága megnedvesedett, nemcsak a zuhogó eső hatására.

A beszédeket követően nemzeti és izraeli zászlókkal felszerelkezve elindultunk azon az úton -ellenkező irányban-, amelyen kb.50 ezer osztrák zsidót tereltek a halál, a megsemmisülés, megalázás felé. A több kilométeres úton imádkoztunk, énekeltünk. Én arra  gondoltam, hogy plusz 4 fokos, esős, viharos szélben órák hosszat gyalogolni nem leányálom, de ez semmi ahhoz képest, amit a zsidó nők, gyermekek, idősek, betegek átéltek. Az Uránia mozihoz érve a „ Kisi – Kinders  szinjátszó gyermekcsoport énekkel fogadott minket, majd megemlékezések hangzottak el ,az Aspangbahnhofnál  elhangzottakhoz hasonlóan.  Videóról láthattuk, hallhattuk az Izraelben élő Shaya Ben Jehudát, akinek az édesapja Bécsben született és átélte a szörnyűségeket. Ő mindig azt mondta: „emlékezz rá, hogy a bosszúállás egyedül Istené!”

A Kisi-Kinders előadásában megtekinthettük a bibliai történetből készített „Ruth” musicalt.

Az Uránia mozitól a Judenplatzhoz vonultunk ,ahol 1421-ben  tömeges öngyilkosságot követtek el a zsidók, mert koholt vádak miatt pogromokkal üldözték őket. Az eseményre a kilincs  nélküli zsinagógára emlékeztető emlékmű figyelmeztet. Itt is beszédek, bocsánatkérések hangzottak el a németországi résztvevőktől, majd a Sma Jiszraelt és a Kádist imádkoztuk, énekeltük el a megemlékezés zárásaként.

Soha többé Holocaust!

Orbán Zoltán, Salom Jeruzsálem Imacsoport