Menü Bezárás

Hanukai gyertyagyújtás Dombóváron

„A templomszentelés ünnepét ülték Jeruzsálemben. Tél volt. Jézus éppen a templomban járt, Salamon csarnokában” /János 10:22-23/

2023 december 13-án a dombóvári zsinagógához tartozó Dr. Riesz József emlékházban ünnepélyes hanukai gyertyagyújtás volt, amelyen a Szentlélek Közösségünkből néhányan részt vettünk.

A Pécsi Zsidó Hitközség három tagja végezte a szertartást, Heindl Péter kántor vezetésével. Ők a nyolcnapos ünnep minden napján, azokon helyszíneken gyújtják meg az egyre növekvő számú gyertyát, ahol már nincsenek élő zsidó hitközségek. Dombóváron a hanukia / nyolcágú gyertyatartó/ hetedik fénye lobbant lángra.

A szertartás három részre tagozódott. Az első részben az esti ima / Mááriv/, második a hanukai, majd a harmadik részben Izraelért szólt az ima és az ének.

Hanuka ünnepe a polgári időszámítás előtti 165. évre nyúlik vissza, amikor is Juda Makkabi vezette zsidó felkelés kiűzte a szír-görög, pogány, megszállókat az országból és Jeruzsálemből. A templomot, kiszlév hónap 24-én, újra szentelték, mivel a pogányok megszentségtelenítették a bálványokkal és disznó áldozatok bemutatásával. Az örökmécses /menóra/ meggyújtásához szükséges, szentelt olajból csak egy napra való mennyiséget találtak, a templomba elrejtve. Csoda történt, ez a kevés olaj 8 napig világított. Ezen idő alatt sikerült a folytatáshoz szükséges olajat megszentelni.  A hét ágú gyertyatartó vagy mécses/ menóra/ után megszületett a nyolcágú / hanukia/ is. Ezt az csodát ünnepli a világ zsidósága -ahogy Jézus is tette – a mai napig.

A hanuka/Chanuka/ héber szó felavatást, felszentelést jelent.